One day, a poor boy who was selling things door found that he only has a cent(美分) left. He was so hungry that he decided to ask for a meal at the next house.
However, he just asked for a glass of water when a beautiful young woman opened the door. She though he looked hungry, so she brought him a lager glass milk. He drank in slowly, and then asked, “How much do I owe (欠)you”
“You don’t owe me anything.” she replied, “Mother has taught me never to accept pay for a kindness.”
Years later the women needed an operation(手术). The local doctors could do nothing. The finally sent her to a big city. Dr. Milton, who was famous, was called in for the consultation (会诊). When he heard the name of the town she cam form, he went to see her. He recognized (认出) her at one. At the same time, he made his decision to try his best to save her life.
After hard work, the operation was successful. Dr. Milton asked the nurse to pass the final bill to him. He wrote something on the side. The bill was sent to the patient’s room. She was afraid to open it because she thought it would cost all her money. To her surprise, she saw there words written by Dr. Milton.:
“Paid in full with a glass of milk.”
Tears ran out of her eyes as she said silently, “Thank you. Love has spread through human hears and hands.”
Answer the following questions according to what you read.
76. What was the boy doing when he only had a cent left?
77. What did the boy ask for from the young woman?
78. What did Dr. Milton decided to do when he recognized the woman?
79. How old the woman feel when she saw the words written by Dr. Milton?
80. The woman has to pay the bill with all her money, didn’t she?
【主旨大意】本文是一篇记叙文，叙述的是一个穷孩子靠卖东西生存，有一天他饥饿的时候，一位年轻漂亮妇女给他一大杯牛奶，而该妇女不求任何报酬，数年后，这位妇女得病需要手术，而需要名医Dr. Milton,巧合的是这位名医正是当年接受这位好心妇女送给的一大杯牛奶的穷男孩，这位名医认出了这位妇女，决定立即手术，经过努力，手术非常成功，Dr. Milton在最后的账单上写上了：用一大杯牛奶付清了。这位妇女非常的惊讶，本文从另一个侧面来教育我们，人人都要有一颗感恩的心，让世界充满爱。
【答案】(E) 76. He was selling things (door to door)
77. A glass of water
78. He decided to do his best to save her life./ To save her. / To help her./ He wanted to thank/ reward her.
79. She felt/ was thankful/ grateful/ moved/ surprised/ excited/ happy…
80. No, she didn’t.
You may love to see tigers at the zoo. But what if you had to stay with one on a boat on the open sea for over 200 days? Life of Pi(《少年派的奇幻漂流》)，the movie from American Chinese director（导演），Li An, tells an amazing story.
Pi is a boy. He lives happily with his family in a beautiful Indian town. His father has a zoo, so Pi knows a lot about animals.
But one day, his father decides to move to Canada, He will sell all his animals there. The family begin to sail on the Pacific with all the zoo animals. But a big storm（暴风雨）hits their ship at night Finally, Pi finds the only survivors(幸存者)are himself and a large tiger called Parker on an 8 meter boat.
To keep himself alive, Pi has to keep feeding the tiger so that he himself does not get eaten. He tries to get on well with the tiger during a 227-day sail on the sea.
The movie is from a Canadian writer Yann Martel’s book of the same name. The book has sold 7 million copies worldwide. It discusses not only hope but also relationship（关系）between humans and nature.
It took Li An four years to make the movie. He also used 3D for his first time. He hopes the movie will “make the people think”. Life of Pi opened in Chinese theaters on November 22,2012.
56. Where does Pi’s father decide to move?
57. What happens when they sail on the Pacific at night?
58. Why does Pi have to keep feeding the tiger?
59. What does the movie discuss?
60. How long did it take Li An to make the movie?
56. Canada/ He decides to move to Canada. 【解析】由文章第三段第一句话“But one day, his father decides to move to Canada,…”可看出Pi的爸爸决定去加拿大。
57. A big storm hits their ship. 【解析】由第三的句子“But a big storm（暴风雨）hits their ship at night Finally,…”可知在航行途中，他们遇到了一场风暴，风暴袭击了他们的船。
58. To keep himself a live. / Because he wants to keep himself a live./ He tries to get on well with the tiger. / Pi has to keep feeding the tiger so that he himself does not get eaten.
【解析】由文章第四段的第一句话“To keep himself alive,…so that he himself does not get eaten.”可知Pi喂那只孟加拉虎是为了避免自己被虎吃掉。
59. It discusses not only hope but also relationship between humans and nature.
【解析】由第五段的最后一句话“It discusses not only hope but also relationship（关系）between humans and nature.”可知这部电影不但讨论了希望而且还探讨了人类与自然的和谐共存问题。
60. 4/ Four years/ It took Li An four years to make the move.
【解析】由文章最后一段第一句话“It took Li An four years to make the movie.”可知李安拍摄这部电影花费了他四年的时间。
One day，a rich father took his young son on a trip to the countryside．He wanted to show him how poor the villagers were and wished him to cherish(珍惜)what he had．They spent two days in a poor family in the village.
On their return from the trip，the father asked his son，“How was the trip?”
“It was great，Dad．”
“Did you see how poor people could be?” the father asked．
“Oh，yeah，”said the son.
‘‘So what did you learn from the trip?” asked the father
After thinking for a while，the son answered，“I saw that we have one dog，while they have four .We have a pool in the garden．And they have a small river without an end．At night, we have small lights in the garden，but they have the stars in the sky．We buy our food，but they grow theirs．We have walls around to keep us safe but they have friends．’’
You could imagine the look on the fathers face!
Then the son went on, “ Thanks, Dad．Now I know how poor we are.”
66 .Did the rich father take his young son to the countryside?
67．How long did they spend in the poor family in the village?
68 Where was the pool of the rich family?
66. Yes, he did. 解析：由文中第一句One day, a rich father took his young son on a trip to the countryside.可知此处应作肯定回答。
67. Two days. 解析：由第一段最后一句They spent two days in a poor family in the village.可知，他们在村庄里的一个贫穷家庭过了两天。
68. In the garden. 解析：由倒数第二段中We have a pool in the garden.可知，富人家的游泳池在花园里。
Sweden's program of producing energy from rubbish is so successful, but recently its success has also produced a surprising problem: There is simply not enough rubbish in this country. It has been reported that only 4% of their rubbish goes into landfills (垃圾填埋场). The rest 96% is recycled or more recently being re-used as fuel(燃料) in their waste-to-energy factories that are able to deal with up to 2 million tons of rubbish every year. And this situation has made Sweden face the serious and special problem mentioned above.
 Sweden has recently begun buying much waste every year from other countries, such as Norway,Bulgaria, Romania and Italy. These countries depend heavily on landfills. In the United States, where 250 million tons of rubbish was produced in 2010 alone, only about 34% was recycled. As a result, more than half of their waste ends up in landfills.
 Sweden is now paid by Norway to take its waste away. Sweden not only gets money from other countries but also changes the waste into energy in Sweden, which provides electricity and heating for so many homes. It’s a win-win situation. Clever!
 Sweden is leading the way in waste management, but it is one of few. Most countries’ technology in dealing with waste needs improving. We live in a world that is full of rubbish like plastic bags and beer bottles. Sweden’s waste management offers a look into the future where countries can make money from their rubbish-and not just put it in the ocean or put it in landfills.
71. Which country pays Sweden for taking its rubbish away? [within(不超过) one word]
72. How does America deal with most of its waster? [within five words]
73. What does Sweden need now according to the text? [within three words]
74. Why does Sweden have a win-win situation in waste management? [within ten words]
75. What does the author mean by saying “but it is one of few” in the last paragraph? [within eight words]
72. They end up in landfills.
73. Dealing with waste.
74. Because it gets money and changes the waste into energy.
75. But it’s the only one.
【2013山东枣庄】 阅读表达（共5小题，每小题2分，共10 分）阅读下列短文，根据短文内容回答下列各题，把答案写在每小题后的横线上。
“Curry” is the English word used to describe meat or vegetables in a spicy ,usually served with rice .It is believed that the word “Curry” comes from Indonesian word “Kan”.
Curries have been very popular dishes in many Asian countries throughout history .Although curry is believed to come originally from India ,it has been eaten in many other Asian countries such as Pakistan .
,Bangladesh, Sri Lanks ,Nepal, Indoncsia, Malaysia and Thailand ---for thousand of years.
Today, curries are eaten all over the world .This tasty, spicy dish was brought to the West by British People from India in the 18th century.
What we call curry today is an international dish that is well known around the world .Over time and distance, the flavours of dishes change so that the people eating the dish will like it .For example, the most popular curry in restaurants in the UK is called Chicken Tikka Masals .Many British people think this is an Indian dish .However, it is really a dish created by restaurants in the UK and is not a traditional Asian dish at all.
Today .curry is loved by all over the world, unless, of course they don’t like spicy food.
71. The underline word “curry” means ____________________________________in the passage.
72. Where does curry come originally from?
73. When did “curry” get to the west?
74. Translate the underlined sentence What we call curry today is an international dish that is well known around the world.
75. Who don’t like curry?
71.meat or vegetables in a spicy sauce, usually served with rice.
72. India. 【解析】根据文中第二自然段Although curry is believed to come originally from India …
73. In the 18th century. 【解析】：. 根据文中第三自然段This tasty ,spicy dish was brought to the West by British People from India in the 18th century .
75. People who don't like spicy food. 【解析】：根据短文最后一句：Today .curry is loved by all over the world ,unless ,of course they don’t like spicy food
Many years ago, there was a family called Franklin. They lived in America. There were five girls and six boys in the family. On a January day in 1706, another baby boy was born. The boy’s mother and her husband gave the boy a name — Benjamin.
Benjamin was the cleverest of all the children. He could read when he was five and he could write at the age of seven. When he was eight, he was sent to school.
In school Benjamin had been good at reading and writing but not good at maths. He read all of his father’s books. And whenever he had a little money, he bought a book with it. He liked books. They told him how to do something. At that time he invented the paddles (脚蹼) for swimming.
16. Where did the family live?
17. When was Benjamin born?
18. How old could Benjamin read?
19. Was Benjamin good at maths?
20. How many children were there in the family?
16. The family lived in America. 解析：由第一段中They lived in America.可知富兰克林一家住在美国。
17. He was born on a January day in 1706. 解析：由第一段中On a January day in 1706, another baby boy was born. The boy’s mother and her husband gave the boy a name-Benjamin. 可知答案。
18. He could read when he was five. 解析：由第二段中He could read when he was five and he could write at the age of seven.可知他五岁时就会阅读。
19. No, he wasn’t. 解析：由第三段中In school Benjamin had been good at reading and writing but not good at maths.可知本杰明不擅长数学，故应作否定回答。
20. There were twelve children in the family.解析：由第一段中There were five girls and six boys in the family. On a January day in 1706, another baby boy was born.可知答案。
【2013 上海】 D. Answer the questions (根据短文内容回答下列问题) (12分)
“I sometimes get up at three or four in the morning to surf the Internet.”
“ I checked my e-mail almost forty times a day.”
“I seldom spend less than three hours each time on the net.”
“I spend more time in chat rooms than with my ‘real-life’ friends.”
Do you know any people like these? They are part of a new addiction (瘾) called Internet addiction. According to experts, Internet addicts (迷) spends at least thirty to forty hours online every week. They lose control of the time they spend on the Internet.
For example, one college student was missing for several days. His friends were worried and looked for him everywhere but couldn’t find him. They called the police. The police found the student in the computer lab: he was surfing the Internet---for seven days straight.
A study shows that about six to ten percent of Internet users become addicted. The teenagers spend more time on the Internet than with friends and family. That’s why some experts worry most about young people.
Is “surfing the Internet” a hobby or an addiction for you? You may have a problem if you have one of the following symptoms (症状).
★ You go out with your friends less and less.
★ You’ve decide to spend a short time online, but then you spend several hours.
★ You do not go to important family events or you do not do school projects because you like to spend hours on the Internet.
What is the situation? Some experts suggest that people set strict limits on their time for internet use. You have to learn to control it, or the Internet would control you.
93. How many hours does an Internet addict append online every week according to experts?
94. Where was the missing college student found?
95. Why do some experts worry most about young people?
96. What is one symptom of Internet addiction?
97. How can Internet addicts solve their problem?
98. What might be the title of this passage? (In no more than TEN words)
93. At least 30 to 40 (hours).【解析】细节理解题 从第一段的“According to experts, Internet addicts (迷) spends at least thirty to forty hours online every week.”可知答案。
94. In the computer lab 【解析】细节理解题 从第二段的“The police found the student in the computer lab:”可知答案。
95. Because they spend more time on the Internet than with friends and family.【解析】细节理解题 从第三段的“The teenagers spend more time on the Internet than with friends and family. That’s why some experts worry most about young people.”可知答案。
96. You go out with your friends less and less./ You’ve decide to spend a short time online, but then you spend several hours. / You do not go to important family events or you do not do school projects because you like to spend hours on the Internet. 【解析】三个星号之后都是网瘾的症状。
97. By setting strict limits on their time for Internet user./ They can set strict limits on their time for Internet use.【解析】细节理解题 从最后一段的“Some experts suggest that people set strict limits on their time for internet use.”可知答案。
98. Internet Addiction/ Learn to control Internet use (Any reasonable answers acceptable)【解析】主旨大意题 本文主要介绍了网瘾和控制电脑的使用。
Sometimes people come into your life and you know that they are there to teach you a lesson, or to help you understand who you are or who you want to become.
You never know these people who may be a classmate, a neighbour or a friend—but when you lock your eyes on them, you know at that very moment they will influence your life in some ways.
Sometimes things that happen to you may seem unpleasant, painful, or frustrating at first. But in another way, you find that without getting over those difficulties you would have never realized your ability, strength or will power(意志力).
The people you meet and the success you get help to create who you are and who you become. Even the bad experience can be learned from. In fact, they are sometimes the most important ones.
If someone loves you, give love back to them in the way you can, not only because they love you, but because in a way, they are teaching you to love and how to open your heart and eyes to things.
If someone hurts you, or breaks your heart, forgive(原谅) them, for they have helped you learn about truth and the importance of being careful of people around.
Self-confidence is necessary to a person. If you’re not confident, it will be hard for others to believe in you.
Learn a lesson in life each day you live!
71. Who can influence your life in some ways?
72. Are unpleasant things good for you?
73. Why are bad experiences very important to you?
74. What should you do if somebody hurts you?
75. What does the writer try to tell you?
71. A classmate, a neighbour or a friend (can influence my/ our life in some ways).
72. Yes, they are.
73. Because they can be learned from./ Because I/ we can learn from them.
74. I/ We should forgive them.
75. The writer / He/ She tries to tell us to learn a lesson in life each day we live. / To learn a lesson in life each day we live.
【2013湖南株洲】 13-year-old Omkar Dubey from India shows that when you start by changing yourself and have courage, you can make a difference to the world.
In India, more than 100 million homes have no toilets. Dubey's family didn't have a toilet, either. He asked his father to build one. "I thought it would be difficult in rainy days to go outside for the toilet. If we built the toilet at home, it would be easier for all of us in the family," he told the Indian news channel CNN-IBN.
At first, his father said it was a waste of space, but Dubey kept on asking for nearly a month.
Finally his father gave in and built a toilet.
Dubey's work didn't stop there. He bravely went to the leader of his village and asked him to
build the first public toilet. Today, his advice has led to 13 public toilets.
Dubey also brought changes to his school. When one leader came to his school, he took the
chance and asked for a toilet. Now the school has two clean toilets for boys and girls.
"Omkar is an excellent kid. He will shine one day," said his teacher.
57. Where is Dubey from?______________________
58. How did Dubey bring changes to his school? ______________________
59. What can you learn from the passage? ______________________
57. Dubey is from India. 【解析】由文中的第一行13-year-old Omkar Dubey from India shows …可知答案。
58. By asking one leader to his school for a toilet. 【解析】 由文中When one leader came to his school, he took the chance and asked for a toilet.可知答案。
59. when you start by changing yourself and have courage, you can make a difference to the world.
Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his toes( 脚趾 ）
One day when Liu Wei was only 10 years old, he played a game with some friends He lost both his arms because of electricity (电).
Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident .But soon he had to make a choice.
"For people like me, there were only two choices. One was to give up all the dreams. Which would cause a quick death. The other was to work hard without arms to live an excellent life." says Liu Wei.
Liu's dream was to be a pianist. His excellent life included a show on China's Got
Talent ( 中国达人秀 ) and a wonderful performance (演奏) playing the beautiful Marriage D'amourwith his two feet on the piano.
Liu Wei learned to play the piano with his feet. And teaching himself to play the piano with his feet was very hard. Many times he wanted to give it up, but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.
Maybe you can not believe that Liu Wei is able to play well only with his toes. The audience(观众) were deeply moved and very excited when they watched his performance.
61. Why is Liu Wei very famous in China?
62. How old was Liu Wei when he lost his arms?
63. Was Liu Wei very sad when both his arms were cut off?
64. Who encouraged Liu Wei to play the piano?
65. How did the audience feel when they watched Liu's performance?
61. Because he can play the piano with his toes( 脚趾 ）【解析】由文章第一段得知刘伟有名的原因是他能用脚趾弹奏钢琴。
62. He was only 10 years old. 【解析】 由文章第二段得知他10岁那年因为身体触电失去了两条胳膊。
63.Yes . ( Yes , he was .) 【解析】 由文章第三段得知当他知道他因这场事故被切除两个胳膊时，他非常伤心，但他很快做出选择。
64 . His parents . 【解析】 由文章第三段得知“his parents went on
encouraging him and he wanted to make his parents proud. ”他的父母继续鼓励他。
65 . They were deeply moved and very excited . 【解析】 由文章 最后一段 “The
audience(观众) were deeply moved and very excited when they watched his performance.”
A. the better the child’s chances are to become a successful reader
B. how your child’s getting on in school
C. consider meeting privately (私下地) with the teacher.
D. it is important to take part in school open hours.
E. there are other schoolchildren who have problems reading
It is important to know how your child is doing through reports from the teacher. Also, 66.________when teachers have time to discuss children’s progress with their parents.
If you think your child can do better, 67._____________. The teacher will be able to tell you what you might do to help. Then pay attention to 68.____________. If you do not see a difference in performance in 6to 8 weeks, discuss with your child’s teacher again.
Some children have problems in reading. One of the reasons is poor speech and language development. But 69. __________ because of a learning habit. Whatever the reason or nature of a child's reading problem is, the earlier the difficulty is discovered, 70._________. The good news is that no matter how long it takes, children can learn to read. One of the most important things you can do for your children’s schoolwork is to cheer them up. Help them have the confidence to keep trying.