英语和汉语一样,都是从最简单的词开始,而词汇又是语言最为基础的部分,想要提升自己的词汇量,必须要对各种词性有了解。今天我们为大家整理了英语形容词的用法总结,一起来了解一下吧。

一、形容词作状语。

形容词作状语,通常是用于说明主语的情况,表示主语的状态、性质,特征等。此时,形容词可位于句首、句末和句中,通常和句子其他部分用逗号分开,但单个形容词可以连在一起。

例:

Strong, proud, and united, the people of St Petersburg are the modern heroes of Russia.

坚强、自由与团结的圣彼得堡人民是俄国的现代英雄。

Curious, we looked around for other guests.

由于好奇,我们环顾四周看看还有什么其他客人。

Kind and loyal, Tom is liked by the people around this area.

由于对人和蔼与忠诚,汤姆很受周围人们的喜爱。

Practise:

1.After 13-day flight in the Shenzhou 9 spaceship, three astronauts Jing Haipeng, Liu Wang, and Liu Yang returned to Earth .

A. safely and soundly B. safe and sound

C. safety and sound D. safe and soundless

答案:B 伴随状语,安危无恙。

2. Several hurs later, with the help of the police, the students managed to escape from the dangerous place, .

A. hungrily and frightening B. hungry and frightened

C. hungrily and frightened D.hungry and frightening

答案:B 排除AC,有副词

3.When it was his turn to deliver his speech, , he walked towards the microphone.

A. nervously and embarrassingly B. nervous and embarrassedly

C. nervously and embarrassing D. nervous and embarrassed

答案:D

4. After visiting Expo 2012 Shanghai China, his parents returned with a lot of pictures, .

A. tired B. tiredly C. tiring D. and tired

答案:A

5.—What has become of the ship?

—It landed .

A. safely but broken B. safe but has broken

C. safely but was broken D. safe but broken

答案:D说明主语it的状况。

二、多个形容词的位置。

多个形容词同时出现时,其排列顺序如下:

第1,性质、状态:kind, fine, good, sick

第2,大小/长短/形状:large, small, big, long, short, round

第3,新旧/温度:old new young, cool, hot

第4,颜色:red, blue, white, green

第5,国籍:Chinese, English, Japanese, American

第6,材料:iron, brick, stone, silk

第7,用途/类别:writing, chemical, medical, eating

例:

a beautiful little red flower一朵漂亮的小红花

a white cotton shirt一件白棉布衬衫

a glittering gold ring一枚闪闪发光的金戒指

the little pink plastic doll小小的粉红色的塑料娃娃

a tall fat young man一个高大粗壮的年轻人

a tall lean chat一个又瘦又高的家伙

巧记口诀:

限定描述大长高,形状年龄与新老。颜色国籍出材料,用途类别往后靠。

注:限定词包括:冠词、物主代词、指示代词或数词。

Practise:

1.The house smelled as if it hadn’t been lived in for years.

A. little white wooden B. little wooden white

C. little wooden whit D. wooden white little

答案:A

2.She gave me a clock as the birthday present.

A. nice Swiss little B. nice little Swiss

C. little nice Swiss D. Swiss nice little

答案:B

3.Excuse me, but would you please show me that toy bear?

A. red beautiful glass B. beautiful red glass

C. beautiful glass red D. red glass beautiful

答案:B

4.While tidying the room, Jim found the toy his father brought for him as a birthday present.

A. fine plastic small B. plastic fine small

C. small fine plastic D. fine small plastic

答案:D

5. students are required to take part in the boat race.

A. Ten strong young Chinese B. Ten Chinese strong young

C. Chinese ten young strong D. Young strong ten Chinese

答案:A

6. —Do you know what Bush House is like?

—Yes, it is a (n) building and it is the home of BBC English.

A. nice old tall white B. old tall nice white

C. nice tall old white D. white nice old tall

答案:C

三、表语表语形容词。

这类形容词常用于连系动词后作表语,不能用于名词前作定语。它们也可以用作后置定语作牢语补足语。

例:

A girl afraid of dogs (= a girl who is afraid of dogs)怕狗的女孩

I found her afraid of dos. (=I found that she was afraid of dogs.)

几种类型的表语形容词:

(1)某些以a-开关的形容词。如:afraid害怕的,alike相同的;alone单独的;ashamed羞愧的;asleep睡着的;awake醒着的;aware意识到的。

注意:这类形容词有些不能用very修饰,可用其他词代替修饰。

如:fast/sound asleep, wide/fully awake, all alone, etc.

这类词有些可以用very much修饰:very much afraid/alike/ashamed/awake/alive/alone.

特殊:可以说very alike

另外,如果它们本身带有修饰语,则也可以用于名词前作定语。如:

the fast asleep children熟睡的孩子们

a really alive student一个真正活跃的学生

(2)某些表示健康的形容词。如:

Fine健康的;ill有病的;poorly健康欠佳的;well身体健康的

注:在美国英语中,表示健康善的ill和well有时也用作定语。另外,以上词语若不是表示以上意思,则可用作定语:fine weather好天气;ill news坏消息。

(3)某些描述感觉或心情的形容词。如:

glad高兴的;pleased高兴的;sorry难过的;upset心烦意乱的;content满意的

(4)其他表语形容词,如:certain确信的,一定的;sure确信的,一定的.;due到期的,应得的,fond喜欢的,温柔的;ready准备好的,愿意的;unable不能

系动词用相当于系动词的词有:taste, feel, become, get, smell, go, appear等,后面的表语要用形容词不用副词。

The flowers smell sweet.那些花儿闻起来很香。

The old man’s dream come true.那个老人的愿望实现了。

判断正误:The beef tastes well.

Practise:

1.—Can I buy a Friday’s air ticket for Moscow?

-- I’m sorry, but there are no tickets for Friday’s flight.

A. present B. convenient C. available D. affordable

答案:C

2.When I entered my parents’ room at midnight, I fond them still . They told me that they couldn’t fall before I came back.

A. wake; asleep B. awake; sleeping C.wake; sleeping D.awake; asleep

答案:D

3.The twins don’t look at all .

A. alike B. like C. liked D. aliked

答案:A

4. On his way to school he met a , so he sent him to hospital.

A. very ill man B. much sick man C. serious ill man D. very sick man

答案:D。ill 作定语,坏的,道德败坏的。Sick:生病的

5.—You don’t look very . Are you ill.

—No, I’m just a bit tired.

A. good B.well C.strong D.healthy

答案:B。look后跟形容词。在此题中well为形容词。

6. Tasting , this kind of fried chicken sells .

A.well; good B. to be good; well

C. good; well D. to be well; good

答案:C。taste后跟形容词,sells后跟副词。

四、以-ing 和以-ed结尾的形容词。

英语中有些形容词是由动词的-ing形式构成的,与之对应的便是动词的-ed形式构成的形容词。前者表示主动意义,后者表示被动意义。常见的这类形容词如下:

Amazing令人惊异的 amazed感到惊异的 amusing逗人笑的

Amused感到好笑的 astonishing令人吃惊的 astonished感到吃惊的

Boring令人讨厌的 bored感到厌烦的 confusing令人迷惑的

等等。

Practise:

1. On a cod day the boy, 10, helped an old man find his way home.

A.freezing; aging B. freezing; aged C. frozen; aging D.frozen; aged

答案:B.freezing冰冻的。

2.—Did you enjoy yourself at the party?

—Yes, I’ve never been to one before.

A. amore excited B. the most excited

C. a more exciting D. the most exciting

答案:C

3. His words vere very . Every one was by what he had said.

A. frightened; frightening B. frightening; frightening

C. frightened; frightened D. frightening; frightened

答案:D

以上就是为大家整理的英语形容词的用法总结,希望能够对大家有所帮助。掌握了形容词的使用方法,在学习形容词的时候就会容易很多,也能够更容易的使用。