并列句是英语学习中的一个基础的知识点,在很多英语教材中都有体现,同样新概念英语教材第二册也系统的讲解了这一语法。这个句型将会运用于很多的地方,想知道它的用法吗?来看看下面新概念英语第二册关于并列句的语法知识内容吧。

  知识要点:

  1. 并列句:由两个或两个以上的简单句并列连接起来的句子叫并列句。

  2. 并列句的基本句型:简单句 + 并列连词 + 简单句

  3. 并列句的类型:

  1) 并列关系(联合关系)。连接词:and, not only…but (also), neither…nor等

  例句:I help him and he helps me.

  我帮助他,他也帮助我。

  Not only did we write to her but also we telegraphed her.

  我们不仅给她写信而且还给她发了电报。

  Neither I would consult him nor he would ask me for advice.

  我不想与他商量,他也不会征求我的意见。

  2) 转折关系。连接词:but, yet, still, while, however, when等

  例句:He failed many times, but he didn’t despair.

  他失败多次但并没有气馁。

  She has difficulty in learning English, however, she works hard and is making rapid progress.

  她学习英语有困难,然后她学习努力,进步很快。

  3) 选择关系。连接词:or, otherwise or else, either…or

  例句:We must hurry, or we’ll miss the train.

  我们必须快点,否则会赶不上火车。

  Either you come to my place or I go to yours.

  或者你到我这儿来,或者我到你那去。

  4) 因果关系。连接词:for, so, thus, therefore, and so

  例句:We had better stay at home, for it was raining.

  我们最好呆在家里,因为天正在下雨。

  He didn’t work hard, therefore he failed in the examination.

  他学习不努力,因此这次考试不及格。

  有时也可不用连词,而用逗号,分号或冒号。如:

  Hurry up, it’s getting dark.

  快点,天要黑了。

  Let’s start early, we have a long way to go.

  我们要早动身,因为路很远。

  注意:

  (1) yet和still是连接副词,也叫半连接词。它们是副词。又起连接作用,但不如and, but, or等强,用了yet或still,前面还可加and或but。

  He is tired, (but) still he will make another experiment. 他很累,但他仍然要做另一个实验。

  I got up very early, (and) yet I failed to catch the first bus. 我起得很早,然而还是没有赶上头班车。

  (2) while意义相当于at the same time表示相反和对照,常用来连接两个意义对立的分句。

  I like football, while my sister likes basketball. 我喜欢足球,而我姐姐喜欢篮球。

  when = and then, just then或at that time, during the time.

  We were ready to rush away, when the snake moved. 我们正准备离开,这时蛇移动了。

  while和when作为并列连词使用时常是放在第二个分句前边,并有逗号和第一分句隔开。

  (3) for表示附加或推断的理由、原因。therefore比so更正式,and so比较口语化。

  专项训练:

  1.Some are reading magazines,______ others are playing cards.

  A.or B.for C.so D.while

  2.We must get up early tomorrow.______ we’ll miss the first bus to the Great Wall.

  A.so B.or C.but D.however

  3.——I don’t like chicken ______ fish.

  ——I don’t like chicken,______ I like fish very much.

  A.and, and B.and, but C.or, and D.or, but

  4.We want ______ high speed ______ good quality.

  A.both, and B.either, or C.neither, nor D.not, but also

  5.In spring it is ______ hot ______ cold here.

  A.both, and B.either, or C.neither, nor D.not only, but

  6.______ does he writes well, ______ he also speaks well.

  A.Not only, but B.Not, but C.Either, or D.Both, and

  7.Use your head, ______ you’ll work it out.

  A.so B.or C.and D.for

  8.I want to buy the jacket, ______ I have not enough money with me.

  A.but B.so C.or D.for

  9.______ you ______ I am going to help Tom.

  A. Either, or B. Not, but C.Not only, and D.Each, and

  10.The soldier was wounded, ______ he pushed on.

  A.for B.and C.so D.yet

  KEYS:

  1.D 2.B 3.D 4.A 5.C 6.A 7.C 8.A 9.A 10.D

  看了上面的内容,大家也能大致了解什么是并列句了吧。新概念英语教材是很经典的教材,曾经帮助无数人圆梦英语,也是很多培训机构上课的教材。如果你想更好的学习新概念英语,不妨来沪江网校,这里关于新概念的英语课程种类繁多,相信可以满足您的不同需求。