5. 2006·湖南卷 完形填空

I returned to Abujs,the capital of Nigerin,after college gradvation.I had been there before my mother became a minister.

Two weeks Inter.I told  my mother I was bored.She said.“Here’re the car keys.Go and buy some fruit.”  36   , I jurnped into the car and speeded off.

Seeing me or rather my   37   , a boy sprang up(跳起来).   38    to sell his banan is and peanuts.“Banana 300 naira.Peanut 200 naira!”

Looking at his bbinck-striped bananas, I  39    to 200 total for the fruit and nuts.

He   40   . I handed him a 500 naira note.He didn’t have  41   . So I told him not to worry.He was  42   and smiled a row of petfect teeth.

When two weeks later, I  43   this same boy.I was more aware of my position in Nigerian soeicty.I should  44   this country as the son of a  45   .But it was hard to find pleasure in a place where it was so   46   to see a little boy who should have been in school selling fruit.

“What’s up?”I asked.He answered in   47   English,“I…I no get money to buy book.”I took out two 500 naira notes.He looked around  48   before sticking his hand into the car    49   the bills.One thousand naira means a lot to a farnily that  50   only 50,000 cach year.

The next morning,security officers told me,“In this place,when you give a little,people think you’re a fountain of opportunity(机会).”   51    it’s right,but this happens everywhere in the world.I wondered if my little friend had actually used the money for  52 .

After six months’work in northern Nigeria,I returned and saw him again standing on the road.

“Are you in school now?”

He nodded.

A silence fell as we looked at each other,then I   53    what  he wanted.I held out a 500 naira note.“Take this.”

He shook his head fiercely and stepped back   54    hurt.

“It’s a gift.”I said.

Shaking his head again,he handed me a basket of bananas and peanuts,“I’ve been waiting to   55   these to you.”

36.A.Encouraged     B.Disappointed      C.Delighted      D.Confused

37.A.car      B.mother       C.drivet        D.keys

38.A.willing          B.afraid           C.cager           D.ashamed

39.A.got down         B.bargained down         C.put down       D.look down

40.A.explained         B.promised          C.agreed           D.admitted

41.A.change         B.notes         C.checks           D.bills

42.A.troubled      B.regretful        C.comfortable          D.graleful

43.A.ran after          B.ran into        C.ran over       D.ran  to

44.A.protect         B.enjoy        C.help        D.support

45.A.minister         B.headmaster        C.manager          D.president

46.A.lucky      B.amazing         C.funny        D.common

47.A.old           B.broken         C.traditional            D.modern

48.A.proudly         B.madly         C.cunously         D.nervously

49.A.for         B.with          C.at          D.upon

50.A.spends            B.pays          C.makes          D.affords

51.A.Possibly         B.Actually        C.Certainly         D.Fortunately

52.A.joys          B.nuts            C.books           D.bananas                       

53.A.asked      B.unagined         C.reminded           D.realized

54.A.when             B.as if           C.even if         D.after

55.A.send           B.provide            C.sell            D.give

答案  36.C  37.A  38.C  39.B  40.C  41.A  42.D  43.B  44.B  45.A  

46.D  47.B  48.D  49.A  50.C  51.A  52.C  53.D  54.B  55.D