【7年高考5年模拟】完型填空——记叙类
第一部分 七年高考题荟萃  2008年高考题

1. 2008·江苏卷 完形填空

Evelyn Glennie was the first lady of solo percussion in Scotland. In an interview, she recalled how she became a percussion soloist (打击乐器独奏演员) in spite of her disability.

“Early on I decided not to allow the   36   of others to stop me from becoming a musician. I grew up on a farm in northeast Scotland and began   37   piano lessons when I was eight. The older I got, the more my passion (酷爱) for music grew. But I also began to gradually lose my   38  .Doctors concluded that the nerve damage was the  39  and by age twelve, I was completely deaf. But my love for music never  40   me.”

“My   41   was to become a percussion soloist, even though there were none at that time. To perform, I   42   to ‘hear’ music differently from others. I play in my stocking feet and can   43   the pitch of a note (音调高低) by the vibrations (振动) I feel through my body and through my   44  .My entire sound world exists by making use of almost every   45   that I have.”

“I was   46   to be assessed as a musician, not as a deaf musician, and I applied to the famous Royal Academy of Music in London. No other deaf student had   47   this before and some teachers   48   my admission. Based on my performance, I was  49   admitted and went on to   50   with the academy’s highest honours.”

“After that, I established myself as the first fulltime solo percussionist. I  51   and arranged a lot of musical compositions since   52   had been written specially for solo percussionists.”

“I have been a soloist for over ten years.  53   the doctor thought I was totally deaf, it didn’t   54   that my passion couldn’t be realized. I would encourage people not to allow themselves to be   55   by others. Follow your passion; follow your heart. They will lead you to the place you want to go.”

36.A.conditions            B.opinions            C.actions            D.recommendations

37.A.enjoying                B.choosing            C.taking            D.giving

38.A.sight                B.hearing                C.touch            D.taste

39.A.evidence                B.result                C.excuse            D.cause

40.A.left                    B.excited                C.accompanied    D.disappointed

41.A.purpose                B.decision            C.promise        D.goal

42.A.turned                B.learned                C.used            D.ought

43.A.tell                    B.see                C.hear            D.smell

44.A.carefulness            B.movement            C.imagination        D.experience

45.A.sense                B.effort                C.feeling            D.idea

46.A.dissatisfied            B.astonished            C.determined        D.discouraged

47.A.done                B.accepted            C.advised            D.admitted

48.A.supported            B.followed            C.required        D.opposed

49.A.usually                B.finally                C.possibly        D.hopefully

50.A.study                B.research            C.graduate        D.progress

51.A.wrote                B.translated            C.copied            D.read

52.A.enough                B.some                C.many            D.few

53.A.However                B.Although            C.When            D.Since

54.A.mean                B.seem                C.conclude        D.say

55.A.directed                B.guided                C.taught            D.limited

答案  36.B  37.C  38.B  39.D  40.A  41.D 42.B  43.A  44.C  45.A 

46.C 47.A  48.D  49.B  50.C  51.A  52.D  53.B  54.A  55.D