一、单词辨音

仔细辨认下列各小题括号内单词划线部分的读音。并从每小题A、B、C、D四个单词中选出一个含有与括号内划线部分音素相同的单词,将其前面的字母填入左边的括号内。不将答案填入括号内不给分 (本题共5分,每小题0.5分,每小题0.5分)

例: A. (tale)

A. cave                         B. rather 

C. want                        D. taxi

1. ( office)

A. topic                        B. obey  

C. pollution                   D. post 

2. (message)

A. peasant                     B. servant      

C. Japan                       D. package

3. (loose)

A. cook                        B. wood 

C. boot                         D. childhood

4. (bread)

A. beast                        B. measure    

C. real                          D. breathe

5. (wear)

A. bear                         B. spear  

C. fear                          D. earth

6. (shoulder)

A. cough                       B. south 

C. route                        D. soul

7. (town)

A. arrow                       B. flow   

C. crowd                      D. bowl

8. (chemical)

A. technology                B. chest  

C. church                     D. cheerful

9. (gather)

A. method                     B. maths 

C. thorough                   D. smooth

10.( as )

A. nurse                        B. husband    

C. thirsty                      D. master

二、词语释义

从每小题的A、B、C、D四个答案中,选出一个意思与句中划线部分相同或相近的答案,把它前面的字母填入左边的括号内。对原文不得作任何改动 (本题共10分,每小题1分,每小题分)

例:C.

The young man was  anxious to help the stranger.

A. worried                    B. glad

C. eager                        D. sorry mes New

1. There is a tiny village at the foot of the mountain.

A. clean                        B. poor

C. quiet                         D. small

2. She dismissed him with a wave of the hand.

A. said hello to               B. sent… away

C. put… away               D. shouted to

3. Shop assistants should constantly improve their service.

A. greatly                      B. all the way

C. quickly                     D. all the time

4. Mr Smith seems to be showing too much favour to Tom.

A. attention                   B. kindness

C. respect                     D. importance

5. Nancy’s birthday is drawing near. Shall we pick out a present for her?

A. chooseT                     B. buy

C. order                        D. prepare

6. Most of the tape-recorders in their school are out of order.

A. out of work              B. of poor quality

C. not in good condition D. out of control

7. No matter what other people say, you should stick to your plan.

A. bring out                   B. carry on with

C. draw up                    D. write out

8. When I was cleaning out my desk, I came across this old picture.

A. took a glance at         B. caught hold of

C. happened to find        D. laid my hand on

9. When George came back home, he found his father had just passed away.

A. left home                  B. gone out

C. died                          D. passed by

10.When she got through with her work, she was worn out.

A. tired out                    B. out of breath

C. pleased                     D. satisfied 
 

三、选择答案

从每小题的A、B、C、D四个答案中,选出一个正确答案,把它前面的字母填入左边的括号内。对原文不得作任何改动 (本题共15分,每小题1分)

例:Hand ___B___ your test paper, please.

A. off                           B. in

C. round                       D. down

1. Let us hope we can settle the matter without _______ more trouble.

A. any                          B. a little

C. some                        D. little

2. As it was a stormy night, _______ people went to see the film.

A. a few                       B. few

C. several                      D. many

3. _______ the temperature,    water turns into steam.

A. The high, the fast

B. Higher, faster

C. The more higher, the faster

D. The higher, the faster

4. The passengers were robbed _______ all their money.

A. of                            B. off

C. from                        D. away

5. We _______ for her because she never came.

A. needn’t wait              B. shouldn’t have waited

C. mustn’t wait             D. mustn’t have waited

6. I insist that a doctor _______ immediately.

A. has been sent for       B. sends for

C. will be sent for          D. be sent for

pt">
7. He was disappointed to find his suggestions _______.

A. been turned down      B. turned down

C. to be turned down     D. to turn down

8. I don’t regret _______ even if it might have upset her.

A. to tell her what I thought

B. to have told her that I thought

C. telling what I thought

D. telling her what I thought

9. The rice _______ if you had been more careful.

A. would not be burning

B. would not burn

C. Would not have been burnt

D. would not burnt

10.Upon graduation he asked to be sent to  _______.

A. where he is most needed

B. where he needed

C. where he is mostly needed

D. where is he mostly needed

11. The roof fell _______ he had time to dash into the room to save his baby.

A. after                         B. as

C. before                      D. until

12. Is this the house _______ Shakespeare was born?

A. at where                   B. which

C. in which                   D. at which

13. Three-fourths of the surface of the earth _______ sea.

A. is                             B. are

C. were                        D. has been

14. got into the room,  _______ the telephone rang.

A. He hardly had, then

B. Hardly had he, when

C. He had not, than

D. Not had he, when

15. _______ danger man is often much wiser than usual.

A. In a time of               B. In the times of

C. In the time of            D. In time of 
 

四、完形填空

先通读下面短文,掌握其大意,然后从下列各小题的A、B、C、D四个答案中选择最佳答案,将其前面的字母,填入左边的括号内。如将答案填入空格内,不给分 (本题共20分,每小题0pt">1分)

Some people are lucky enough to be born with a good sense of direction and even if they have ___1___ visited a place once, they will be able to find it again years later.

I am one of those unfortunate people who have a very ___2___ sense of direction and I may have visited a place time after time but I still manage to get ___3___ on my way there.

When I was young I was ___4___ shy that I never dared ask complete strangers ___5___ and so I used to wander round in circles and hope that by some ___6___ I would get to the spot I was heading for.

I am ___7___ too shy to ask people for directions, but I often receive replies that puzzle me. Often people do not like to admit that they do not know their hometown and will insist ___8___ telling you the way even if they do not know it; others, ___9___ are anxious to prove that they know their hometown very well, will give you a long ___10___ of directions which you cannot possibly hope to remember; and ___11___ others do not seem to be able to tell between their left and their right and you find in the end that you are going in the  ___12___ direction to that ___13___ you should be going.

If anyone ever asks me the way somewhere, I always tell them that I am a stranger to the town in order to avoid ___14___ them wrong directions, but even this can have embarrassing(令人难堪的) results.

Once I was on my way to work ___15___ I was stopped by a man who asked me ___16___ I would direct him to the Sunlight Building. I gave my ___17___ reply, but I had not walked on a few steps when I ___18___ that he had asked for directions to my office building.

However, at this point, I decided it was too late to turn back and search him out of the crowd behind me, as I was going to meet with someone at the office and I did not want to keep him ___19___.

Imagine my embarrassment when my secretary showed in the ___20___ man who had asked for directions to my office and his astonishment when he recognized me as the person he had asked.

1. A. just                       B. only

C. already                     D. ever

2. A. good                     B. distant

C. poor                         D. fine

3. A. lost                       B. disappeared

C. stuck                        D. started

4. A. a bit                      B. such

C. very                         D. so

5. A. a way                   B. the way

C. way                         D. a direction

6. A. opportunity           B. fortune

C. possibility                 D. chance

7. A. no longer              B. no more

C. not in the least           D. neither

8. A. in                         B. for     

C. on                            D. of

9. A. whom                   B. which

C. that                          D. who

10.A. line                      B. page

C. list                           D. chapter

11. A. more                   B. still

C. yet                           D. further

12. A. opposed              B. same

C. other                        D. opposite

13. A. in which              B. on which

C. to which                   D. for which

14. A. to give                B. giving

C. to be giving               D. having given

15. A. while                  B. when

C. as                            D. then

16. A. that                     B. as if

C. if                             D. where

17. A. same                   B. common    

C. known                      D. usual

18. A. realized               B. recognized

C. believed                    D. considered

19. A. to wait                B. waiting

C. be waiting                 D. waited

20.A. only                     B. certain

C. very                         D. one 
 

五、阅读理解

阅读下面三篇短文,然后根据短文内容回答问题。从每小题的A、B、C、D四个答案中,选出一个正确答案,把它前面的字母填入左边的括号内。对原文不得作任何改动 (本题共30分,每小题2分)

I

Frank W. Woolworth was born in Rodman, New York, in 1852. His family was very poor farmers, and there was never enough to eat. Frank decided he did not want to be a farmer. He took a short business course, and went to work as a salesman in a large city.

Woolworth realized he had a natural skill for displaying goods to arouse people’s interest, but he soon learned something more important. One day his boss told him to sell some odds and ends(小商品) for as much as he could get. Frank put all these things on one table with a sign which saont-familid: FIVE CENTS EACH. People fought and pushed to buy the things and the table was soon cleared.

Soon afterwards, Woolworth opened his own store, selling goods at five and ten cents. But he had another lesson to learn before he became successful. That is, if you want to make money by selling low-price goods, you have to buy them in large quantities directly from the factories. Once, for example, Woolworth went to Germany and placed an order for knives. The order was so large that the factory had to keep running 24 hours a day for a whole year. In this way, the price of the knives was cut down by half.

By 1919, Woolworth had over 1, 000 stores in the USA and Canada, and opened his first store in London. He made many millions and his name became famous throughout the world. He always ran his business according to strict rules, of which the most important was: ”THE CUSTOMER (顾客) IS ALWAYS RIGHT.”

1. Frank took a short business course in order to _______

A. earn more money for his family

B. learn something from a salesman

C. get away from the farm

D. get enough to eat

2. Frank sold the odds and ends quickly because _______.

A. he knew how to get people to buy his goods

B. he cut down the price by half

C. he had spread the goods on a table in a very nice way

D. the sign he put on the table was well designed

3. The price of the knives was cut down by half because _______.

A. the factory workers worked 24 hours a day

B. knives were ordered in large quantities directly from the factory

C. the knives were made in Germany, where labor was cheap

D. the knives were produced in one factory

4. _______ made Woolworth a world-famous man.

A. His business skills and his wealth

B. The low price of the goods he sold

C. His trip to Germany and his huge order of knives

D. His natural skill for displaying things

5. The belief that “The customer is always right” suggests that _______.

A. Whenever there is a quarrel between the customer and shop assistant, the customer is always right

B. shop assistants should always show respect for and be polite to their customers during business hours

C. stores must always follow the customer’s wishes if they want to make more money

D. stores should do their best to meet the customer’s needs if they want to be successful 
 

II

Having returned from her round trip(往返旅程), the angry woman stood outside the ticket office of the station.” The railway owes me£12, “she said to Harry Jenks, the young man working at the office.” You sold me a ticket for May 22nd, but there was no ship from Jersey that night. So my daughter and I had to stay in a hotel. It cost me £12.”

Harry was worried. He remembered selling the woman a return ticket.” Come into the office, Madam, “ he said politely.” I’ll just check the Jersey timetable for May 22nd.”

The woman and her little girl followed him inside. She was quite right, as Harry soon discoveredtify; mso-line-height. There was no sailing on May 22nd. How could he have made such a careless mistake? He shouldn’t have sold her a ticket for that day. Wondering what to do, he smiled at the child.” You look sun-burnt, “he said to her.” Did you have a nice holiday in Jersey?”

“Yes, “she answered, shyly.” The beach was lovely. And I can swim too!”

“That’s fine, “said Harry.” My little girl can’t swim a bit yet. Of course, she’s only three…”

“I’m four, “the child said proudly.” I’ll be four and a half.” Harry turned to the mother.” I remember your ticket, Madam, “he said.” But you didn’t get one for your daughter, did you?”

“Er, well—”the woman looked at the child.” I mean... she hasn’t started school yet. She’s only four.”

“A four-year-old child must have a ticket, Madam. A child’s return ticket to Jersey costs…let me see…£13.50. So if the railway pays your hotel, you will owe£1.50.The law is the law, but since the fault was mine…”

The woman stood up, took the child’s hand and left the office.

6. The woman was angry because _______.

A. she couldn’t use the ticket for her round trip

B. she had to return home a day earlier than she had planned

C. she spent more money than she had expected

D. Harry had sold her a ticket to Jersey where there was no sailing

7. Harry was worried because _______.

A. the woman was angry with him

B. he had not done his work properly

C. the Jersey timetable was wrong

D. the little girl didn’t have a return ticket

8. Harry started talking to the little girl _______.

A. because he was in difficulty and did not know what to do

B. because he had a little girl about the same age as this girl

C. because he wanted to be friendly to the little girl who looked so nice

D. when he suddenly readlized that he could find a way out from the little girl

9. When Harry said, “The law is the law, but since the fault was mine…, “he meant that _______.

A. they must follow it without other choice, even though the fault was his

B. he had to be strict with the woman because of the law, although he didn’t want to

C. the woman had to pay him£1. 50 and the railway would pay for the hotel

D. she should pay£1. 50, but as he had made a mistake, she could go without paying

10.The woman left the office without saying anything because _______.

A. she wanted to go home and get money for the child’s ticket

B. she was so angry that she didn’t want to have anything more to do with the young man

C. she was moved by Harry’s kindness

D. she knew she would have to pay the railway if she insisted

III

Every August on the island of Heimaey, off the southern coast of Iceland(冰岛), young people often take a walk along the streets throughout the night. What’s more, their parents allow them to stay out. Why? The children of Heimaey are going to save young puffins—small black-and-white seabirds.

The cliffs(悬崖) above the town are home to a large group of puffins. The birds dig holes all around the cliffs. These holes are their homes. Their young stay in the holes for about seven weeks. Then they begin to leave. Some move slowly on their undeveloped wings and feet down to the northern Atlantic Ocean that surrounds Heimaey. There, they swim, which they can do naturally, and learn to dive for fish. Others, however, may lose their way at night and find themselves in the town instead. On the ground, the young seabirds are in trouble. Because their wings are not fully developed, they cannot take off quickly to sea and safety. The birds then become a good meal for cats and other animals.

For many years, islanders have helped the young puffins. Early at night in late August, children carrying thick paper boxes and lig; tab-hts hurry to the seashore to catch puffins. They spend most of the night running after the birds. They put the birds they’ve caught in boxes and take good care of them.

The next morning the children take the puffins to the ocean and set them free. The birds will live at sea until they are at least two years old. Then they will return to the cliffs to build homes of their own for their families.

Will the children of Heimaey always come to save puffins? “Yes, “answer the boys.”We look forward to it. The best time for us is setting the birds free.”

11. Every August children of Heimaey are allowed to stay out all night _______.

A. to catch puffins and take them home

B. to free puffins from danger

C. to drive puffins away

D. to run after puffins for pleasure

12. The young seabirds that lose their way and find themselves in the town are in danger _______.

A. of being killed by hunters

B. of being driven away from the town

C. of being killed by animals

D. of being starved to death

13. The children put the seabirds in boxes _______.

A. and look after them very carefully for several days, then, set them free

B. and set them free when they grow bigger and can take off to sea and safety

C. and carry them to the ocean right away to set them free

D. and they don’t set the birds free until the next morning

14. The children look forward to August because _______.

A. they enjoy playing the game of running after seabirds

B. it’s time for them to go out at night to save puffins

C. it’s time for the children to play with the birds

D. the children can stay out at night to watch puffins coming to the town

15. According to the passage, which of the following is not true?

A. Once in a year the children are allowed to stay out to have a good time with birds, cats, and animals.

B. The earliest home for the young puffins is in the cliffs, not in the sands of beaches.

C. Some young puffins make their way down to the ocean when they are about seven weeks old.

D. The young birds that get to the sea will stay there for at least two years. 
 

六、动词填空

根据短文的意思,用括号内动词的正确时态或形式填入空格。有的地方要加上助动词或情态动词。对原文不得作任何改动 (本题共10分,每个空格1分)

The Clock ___1___ (just strike) eleven when I heard a noise ___2___ (come) from the lift(电梯). I opened the door of my room and listened; someone  ___3 ___ (beat) against the door of the lift and calling out at the same time.

). I “What’s wrong?” I shouted.” The door”  ___4 ___ (stick), it seems, and I ___5___ (not get) out, “the answer came back.

The voice, which sounded like that of a girl, came from several floors below.

After telling the girl that I ___6___ (help), I went back into the room to get some tools and my wife went off to call the police. Then I hurried down the stairs until I reached the place where the lift ___7___ (stick).

I tried my hand at forcing open the lift door, ___8___ (talk) all the while to the girl ___9___ (trap) inside, but my tools were no use for this purpose. Very soon, however, my wife returned and said that the police had promised ___10___ (send) an engineer.

Shortly afterwards the engineer turned up with two policemen. It took the engineer only a short while to get the door open. We waited anxiously. Was the girl all right?

“I’m hungry, “she said in good spirits as she stepped out.

七、补全对话(本题共10分)

提示:一个学生拾到一个钱包,问人民警察是否看见有人在这儿找过钱包,并问警察能否找到那个人,如果是那个人的钱包,就请还给他。后来他又问可否把钱包留在警察那儿。警察夸他做了一件好事,问他叫什么名字,他说那无关紧要,他只是做了他应该做的事,并说天晚了,他该走了。

Pupil: _______ me, ____1____?

Policeman: Yes, about ten minutes ago, a man came and asked about it. Why?

Pupil: Well, I found a wallet around the corner. It might be his. _____2 ____ really his?

Policeman: I’m not sure. He didn’t leave his name and address behi-HEIGHT: 16pt; TEXT-ALIGN: justify; mso-line-height-rule: exactly; tab-stops: 126.0pt">Pupil: But he might come back again. ______3_______?

Policeman: Of course not. You’ve done a good deed. What’s your name?

Pupil: _______4a______. _______4b________.

Policeman: You’re really a good boy. You’ve done the right thing.

Pupil: Thank you. _______5a_______. _______5b_______. Good-bye.

Policeman: Good-bye.

 


 

【1988年高考英语参考答案】

一、单词辨音

1. A. 2. D. 3. C. 4. B. 5. A. 6. D. 7. C. 8. A. 9. D. 10.B.

二、词语释义

1. D. 2. B. 3. D. 4. B. 5. A. 6. C. 7. B. 8. C. 9. C. 10.A.

三、选择答案

1. A. 2. B. 3. D. 4. A. 5. B. 6. D. 7. B. 8. D. 9. C. 10.A. 11. C. 12. C. 13. A. 14. B. 15. D.

四、完形填空

1. B. 2. C. 3. A. 4. D. 5. B. 6. D. 7. A. 8. C. 9. D. 10.C. 11. B. 12. D. 13. A. 14. B. 15. B.

16. C. 1ideograph; MARGI7. D. 18. A. 19. B. 20. C.

五、阅读理解

1. C. 2. A. 3. B. 4. A. 5. D. 6. C. 7. B. 8. A. 9. D. 10.D. 11. B. 12. C. 13. D. 14. B. 15. A.

六、动词填空

1. had just struck / was just striking

2. coming  3. was beating

4. has stuck / is stuck / has got stuck

5. can’t get / cannot get  6. would help / was going to help

7. was stuck / got stuck   8. talking 9. trapped 10.to send

七、补全对话

1. Excuse me / Pardon me, but did you see anyone looking for a wallet?

或:…, did anyone / someone come to look for / ask about / looking for a wallet?

或:…, has anyone been here to look for…?

或:…, but have you seen anyone / someone looking for a wallet / purse?

或:…, you’ve seen someone looking for a wallet / purse, haven’t you?

2.  Could you find him and give it back to him…?

或: Can you find him and give it back / return it to him…?

或: Will you be able to…?

或: Do you think you can / could / will be able to…?

3. Do you mind if I leave the wallet with you / at your place?

或:… if I put the wallet / purse at your place?

或:… if I hand it in to you?

或: Do you mind keeping the wallet / purse for him?

或: You will / would / do not mind if…, will / would / do you?

4a. That doesn’t matter.

或: That’s not important.

4b. I’ve only done what I should.

或: I (only / just) did what I should (do).

或: That’s what I should do.

5a. It’s getting late / dark.

或: It’s late.

5b. I must be going now.

或: I’m afraid / I think I must be going  / leaving / off now.

或: I’m afraid / I think I must go / leave / be off now.

或: I think / I’m afraid I’ve got to go / leave now.

或: I must leave / go now.