英语试题

第I卷(共115分)

一、单词辨音

从A、B、C、D中找出其划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项 (本题共10分)

1. hesitate

A. whisper                     B. museum

C. insist                                  D. loose

2. holiday

A. obviously                            B. prove    

C. introduce                            D. government

3. equip

A. satellite                               B. bench   

C. united                                 D. being

4. number

A. suppose                               B. music   

C. stupid                                 D. discussion

5. expect

A. pretty                                 B. century

C. parent                                 D. movement

6. spy

A. sorry                                  B. apology

C. plenty                                 D. supply

7. favour

A. father                                 B. island

C. celebrate                             D. surface

8. lonely

A. control                               B. October

C. position                              D. topic

9. reason

A. chosen                               B. basin

C. person                                D. recent

10.Asia

A. carriage                              B. stadium

C. official                                D. radium

二、词汇和语法知识多项选择

从下列各句的A、B、C、D四个选项中选择一个最佳答案 (本题共20分)

11. Some people would rather ride bicycles as bicycle riding has of the trouble of _____ taking buses.

A. nothing                               B. none

C. some                                  D. neither

12. When he _____ was there, he go to that coffee shop at the corner after work every day.

A. would                                B. should

C. had better                           D. might

13. —Oh, it’s you! I _____ you.

—I’ve just had my hair cut, and I’m wearing new glasses.

A. didn’t recognize                   B. hadn’t recognized

C. haven’t recognized                D. don’t recognize

14. While shopping, people sometimes can’t help _____ into buying something they don’t really need.

A. to persuade                         B. persuading

C. being persuaded                    D. be persuaded

15. If you are _____ about Australian cities, just read the book written by Dr Johnson.

A. interested                            B. anxious

C. upset                                 D. curious


16. We are all going to the games. Why don’t you come _____ ?

A. up                                     B. across

C. along                                  D. to

17. Many countries are increasing their use of natural gas, wind and other forms of_____.

A. energy                                B. source

C. power                                D. material

18. They were surprised that a child should work out the problem _____ they themselves couldn’t.

A. once                                   B. then

C. while                                  D. if

19. When I handed the report to John, he said that George was the person _____.

A. to send                               B. for sending it

C. to send it to                         D. for sending it to

20.—The cars give off a great deal of waste gas in the streets.

—Yes. But I’m sure something will be done to _____ air pollution.

A. reduce                                B. remove

C. collect                                D. warn

21. Yesterday, Jane walked away from discussion. Otherwise she _____ something she would regret later.

A. had said                              B. said

C. might say                            D. might have said

22. The thing that _____ is not whether you fail or not, but whether you try or not.

A. matters                               B. cares

C. considers                            D. minds

23. Sir, you _____ be sitting in this waiting room. It is for women and children only.

A. oughtn’t to                          B. can’t

C. won’t                                 D. needn’t

24. _____ the poem a second time, the meaning will become clearer to you.

A. our having read                     B. While reading

C. If reading                            D. When you read

25. If I knew the answer, I wouldn’t be asking, _____ ?

A. didn’t I                            B. did I

C. would I                              D. wouldn’t I

26. _____ much advice I gave him, he did exactly what he wanted to do.

A. How                                 B. Whatever

C. However                             D. No matter

27. —I wonder if I could use your telephone.

— _____.

A. I wonder how                     B. I don’t wonder

C. Sorry, it’s out of order         D. No wonder, here it is

28. —Wasn’t it Dr Wang who spoke to you just now?

— _____.

A. I didn’t know he was           B. Yes, it was

C. No, he wasn’t                     D. Yes, he did

29. —Which would you rather have, tea or coffee?

A. Sure, I would                      B. Yes, please

C. Yes, both                            D. Neither, thank you

30.—Sorry, I couldn’t come to the party. I was sick that day.

— _____.

A. I don’t know that                B. That’s all right

C. yes, we’ll have another party    D. No, the party wasn’t held


三、综合填空

在下面的短文中有25个空格,每个空格有A、B、C、D四个选项,根据上下文选择一个最佳答案 (本题共25分)

A.

When one asks students the question “Who likes grammar?” perhaps few dare to raise their hands. In many 31 this is understandable in Britain. Yet, 32, the study of grammar is one of the fastest growing areas of research in universities all over the world.

33 more so is the fact that many students who do not like grammar in school choose 34 as their subject of study in the university.

The rather strange state of affairs 35 an explanation. On the whole, students consider the study of grammar uninteresting, and grammar is 36 taught in most British middle schools. However, language, which would be impossible without grammar, is an important part of human society. 37, it is the foundatioatn(基础) on which our society builds itself. And it is our ability(能力) to use language that makes it possible for us to let 38 know our thoughts and aims, 39, to communicate(交流思想、交际). A large part of our ability even to 40 depends on language.

31. A. reasons                         B. ways

C. subjects                   D. ideas

32. A. strangely                       B. suddenly

C. completely                          D. excitingly

33. A. Ever                             B. Even

C. What’s                               D. Indeed

34. A. education                      B. grammar

C. language                             D. anything

35. A. makes                           B. asks     

C. needs                                 D. suggests

36. A. poorly                           B. carefully

C. successfully                        D. attentively

37. A. But                               B. In fact

C. As a result                          D. On the other hand

38. A. ourselves                       B. yourselves

C. others                                 D. other countries

39. A. to the point                    B. to our joy

C. in public                             D. in other words

40.A. talk                                B. think     

C. review                                D. consider

B.
Is the world really going mad? The other day I was sitting in a small restaurant 41 a quiet drink and a talk with a few friends, when it suddenly 42 me that almost everyone in the restaurant was smoking. It wasn’t long 43 the whole room was filled with smoke. I asked with an apology for permission t I was sitting in a small restaurant 41 a o open a window to stop myself 44 !

Nowadays air pollution is something that we hardly question any more. However, I still can’t walk down the streets in any of the big cities without 45 that people are suffering from the air pollution. It is time for the government departments the world over to introduce emission(废气排出) controls on all cars and 46 the public transport system(公共交通体系) to encourage people to 47 their cars at home. A friend of mine takes flying lessons each morning and it really makes him 48 when he climbs above the smog layer(烟雾层) and looks down 49 it and thinks: ”I’m breathing that!” This kind of 50 results from the bad management of resources. Waste things can, 51 should, be treated properly. House-building, road construction and industrial development are all earth-moving (or earth-reducing) operations and can change the balances of 52 s kind of 50 results frcreated over millions of years. I would like to 53 serious studies done on all these main works before they are built. Also, there should be 54 national parks set up to keep the most beautiful parts of our countries in their natural 55.

41. A. have                             B. had

C. having                                D. have had

42. A. seeed                            B. struck

C. sank                                   D. showed

43. A. ago                               B. after

C. before                                D. now

44. A. standing                        B. sitting

C. talking                                D. dying

45. A. thinking                         B. persuading   

C. deciding                              D. learning

46. A. increase                        B. reduce

C. improve                              D. raise

47. A. wash                            B. repair

C. drive                                  D. leave

48. A. sick                              B. tired

C. foolish                                D. excited

49. A. on                                B. into

C. from                                  D. for

50.A. discussion                      B. question

C. pollution                             D. operation

51. A. but                               B. yet

C. still                                     D. and

52. A. life                                B. mind

C. human beings                      D. plants

53. A. see                               B. start

C. enjoy                                  D. pay

54. A. few                              B. any

C. more                                  D. no

55. A. situations                       B. states

C. soils                                   D. places

四、单句理解

从下列各题的A、B、C、D四句中选择一个与原句意思最接近的句子 (本题共20分)

56. I had expected only Ann to come but her husband appeared too.

A. I had expected Ann to come but her husband came instead.

B. I was surprised to find that Ann’s husband was there too.

C. As I had expected, Ann’s husband came but not Ann herself.

D. Both Ann and her husband came, as I had expected.

57. Bill would rather do anything than cook.

A. Bill likes cooking, but enjoys doing other things more.

B. Bill would like to do something else before cooking.

C. Bill enjoys doing everything, including cooking.

D. Of all things, Bill likes cooking the least.

58. She taught the blind boy as if he were a seeing child.

A. She treated the boy as a child with normal eyesight.

B. She taught the boy whose eyesight would probably return to normal.

C. She felt that the boy’s eyesight had returned to normal and he was looking at her.

D. She taught the blind boy in the way she taught other blind children.

59. No two birds practise quite the same kind of flight.

A. The way birds fly is more or less di8fferent from one another.

B. There are two birds which fly in a different way.

C. There is only a slight difference between the flights of two birds.

D. It is impossible to find the two birds which practise quite the same kind of light.

60.The dinner would have been perfect if it hadn’t been for the fish.

A. Te dinner wasn’t so successful without the fish.

B. The fish made the dinner less enjoyable.

C. The dinner was a complete failure because of the fish.

D. The dinner was perfect because the fish was especially good.

61. It was a few days before Steve found time to call his mother up.

A. Steve was free to telephone his mother a few days ago.

B. Steve didn’t want to telephone his mother for a few days.

C. Steve wasn’t able to give his mother a phone call until now.

D. Steve did not have time to telephone his mother immediately.

62. Of the hundreds of people sharing my interest, he’s the first I’ve actually met.

A. There are hundreds of people having the same interest as I, but he is the first such person I’ve met.

B. I’ve never met a person like him who is actually interested in: 2.0; the things I do.

C. I’ve met hundreds of people who have the same interest as I, and he is one of them.

D. Actually he is the only person I know who has the same interest as I.

63. I don’t think it a bad idea to deal with the two problems separately.

A. I insist on dealing with the problems one after the other.

B. It would be better if the two different problems could be dealt with.

C. I agree that the two problems should not be dealt with together.

D. I mean to deal with the two problems in a different way.

64. Whether or not they agreed with his idea, all of them gave it serious thought.

A. They might not all consider his idea good, but all of them thought it over carefully.

B. All of them thought hard, but couldn’t decide whether or not to agree with his idea.

C. Many of them thought about the idea so seriously that they finally accepted it.

D. Only those who agreed with the idea thought about it carefully, but not those who didn’t agree with it.

65. Her gift for computer is the envy of many people.

A. She wishes she could get a computer as a present like many people.

B. Many people envy her because she got a computer as a present.

C. Many people wish they were as good at the computer as she is.

D. She hopes to be good at the computer so that many people will envy her.

五、语篇理解

根据短文内容,从各题的四个选项中选择一个最佳答案 (本题共40分)

A.

This year some twenty-three hundred teen-agers(young people aged from 13-19) from all over the world will spend about ten months in U. S. homes. They will attend U. S. schools, meet U. S. teen-agers, and form impressions of the real America. At the same time, about thirteen hundred American teen-agers will go to other countries to learn new languages and gain a new understanding of the rest of the world.

Here is a two-way student exchange(交换) in action. Fred, nineteen, spent last year in Germany with George’s family. In turn, George’s son Mike spent a year in Fred’s home in America.

Fred, a lively young man, knew little German when he arrived, but after two months’ study, the language began to come to him. School was completely different from what he had expected-much harder. Students rose respectfully when the teacher entered the room. They took fourteen subjects instead of the six that are usual in the United States. There were almost no outside activities(活动).

Family life, too, was different. The father’s word was law, and all activities were around the family rather than the individual(个人). Fred found the food too simple at first. Also, he missed having a car.

“Back home, you pick up some friends in a car and go out and have a good time. In Germany, you walk, but you soon learn to like it.”

At the same time, in America, Mike, a friendly German boy, was also forming his idea. “I suppose I should criticize(批评) American schools,” he says. “It is far too easy by our level. But I have to say that I like it very much. In Germany we do nothing but study. Here we take part in many outside activities. I think that maybe you schools are better in training for citizens(公民). There ought to be some middle ground between the two.”

66. This year _____ teen-agers will take part in the exchange programme between America and other countries.

A. twenty three hundred

B. thirteen hundred

C. over three thousand

D. less than two thousand

67. The whole exchange programme is mainly to _____.

A. help teen-agers in other countries know the real America.

B. send students in America to travel in Germany

C. let students learn something about other countries

D. have teen-agers learn new languages

68. Fred and Mike agreed that _____.

A. American food tasted better than German food

B. German schools were harder than American schools

C. mericans and Germans were both friendly

D. There were more cars on the streets in America

69. What is particular in American schools is that _____.

A. there is some middle ground between the two teaching buildings

B. there are a lot of after-school activities

C. students usually take fourteen subjects in all

D. students go outside to enjoy themselves in a car

70.After experiencing the American school life, Mike thought _____.

A. a better education should include something good from both America and Germany

B. German schools trained students to be better citizens

C. American schools were not as good as German schools

D. the easy life in the American school was more helpful to students

B.

When did you last see a polar bear(北极熊) ?On a trip to a zoo, perhaps? If you had attended a winter activity in New York a few years ago, you would have seen a whole polar bear club. These “Polar Bears” are people who meet frequently in the winter to swim in freezing cold water. That day, the air temperature was 3℃, and the water temperature was a bit higher. The members of the Polar Bear Club at Coney Island, New York are usually about the age of 60.Members must satisfy two requirements. First, they must get along well with everyone else in the group, this is very important because there are so many different kinds of people in the club. Polar Bears must also agree to swim outdoors at least twice a month from November through February.

Doctors do not agree about the medical effects of cold-water swimming. Some are worried about the dangers of a condition in which the body’s temperature drops so low that finally the heart stops. Other doctors, however, point out that there is more danger of a heart attack during summer swimming because the difference between the air temperature and water temperature is much greater in summer than in winter.

The Polar Bears themselves are satisfied with the benefits (or advantages) of cold-water swimming. They say that their favorite form of exercise is very good for the circulatory system(循环系统) because it forces the blood to move fast to keep the body warm. Cold-water swimmers usually turn bright red after a few minutes in the water. A person who turns blue probably has a very poor circulatory system and should not try cold-water swimming.

The main benefits(or advantages) of cold-water swimming are probably mental. The Polar Bears love to swim year-round; they find it fun and relaxing. As one 70-year-old woman says.” When I go into the water, I pour my troubles into the ocean and let them float away.”

71. The members of the Polar Bear Club must meet the following requirements except that_____.

A. they should be easy to make friends with

B. they must swim outdoors at least 8 times in the four cold months

C. they must agree to swim outdoors from November through February

D. they must reach the age of 60

72. Doctors _____.

A. encourage people to take part in cold-water swimming actively

B. point out the possible danger of blood illness during cold-water swimming

C. believe swimming is helpful both in winter and in summer

D. have different ideas about the medical effects of cold-water swimming

73. According to the passage, some doctors believe it is true that _____.

A. you are healthy if cold-water swimming turns your skin color blue

B. cold-water swimming causes more heart attacks in summer than in winter

C. cold-water swimming can make the body temperature dangerously high

D. Polar Bears are bears swimming in freezing water

74. The Polar Bears like to swim all the year round, for _____.

A. they can remain young

B. it is an easy way to keep the body warm in winter

C. they find it enjoyable and interesting

D. they might meet fewer troubles in life

75. The passage is mainly about _____.

A. a group of cold-water swimming lovers

B. the Polar Bears’ life in New York

C. doctors’ ideas about cold-water swimming

D. the rXTequirements of the Polar Bear Club

C

Farmer Ed Rawlings smiles as he looks at his orange trees. The young oranges are growing well in Florida’s weather. Warm sunshine and gentle rains, along with Ed Rawlings’ expert care, will produce a good crop of oranges this year.

But Ed has to fight against Florida’s changeable winter weather. In January and February, temperatures can destroy Ed’s entire orange, crop. Having farmed in Florida for the past 35 years, Ed Rawlings is prepared for the frosts(霜). When temperatures drop below freezing, Ed tries to save his crop by watering his orange trees. The water freezes and forms a thin layer (层) of ice on the trees. Strange as it may sound, this thin layer of ice actually keeps the fruit warm.

What happens is simple. When the trees are watered, the water loses heat and becomes ice. The warmth of the heat it loses is sucked in by the fruit and keepsN lang=EN-U its temperature at a safe level. Ed Rawlings has effectively used this method(方法) to save many orange crops.

But Ed still faces some difficulties. The trees should be watered at the exact moment the temperature drops to the freezing point. Also, just the right quantity of water must be used. Too much water can form a thick layer of ice that will break the trees’ branches. Another difficulty is that wind blows away the heat. So Ed has to worry about not only when but also how often his trees should be watered, and how much water should be used.

Computer technology may help Ed Rawlings with some of these worries. With equipment, air and soil temperatures and wind speed can be measured. The information is fed into a computer which can tell when temperatures drop to freezing. The computer can correctly decide the quantity of water to be used and how frequently the trees should be watered. Ed Rawlings will find looking after his orange trees a lot easier with the help of a computer, and we’ll all have the benefits(or advantages) of computer-age oranges.

76. The passage is mainly about _____.

A. a farmer’s expert care for his orange trees

B. the different uses of computers

C. growing oranges in Florida’s changeable weather

D. different ways of frost protection

77. Ed tried tENo protect his crop by _____.

A. using a wind machine to drive away the cold air

B. equipping his orange trees with a computer

C. watering it at the proper time

D. picking his fruit at the first sign of frost

78. In the writer’s eyes, computers _____.

A. are too expensive for small farmers

B. can be a valuable tool for the farmer

C. can be used to help oranges grow bigger

D. cannot take the place of the farmer’s experience and judgement

79. Which of the following is NOT NECESSARY for Ed Rawlings to do?

A. He should water the orange trees as soon as the temperature drops to the freezing point.

B. He should decide the quantity of water for the orange trees.

C. He has to water the orange trees more often in January and February.

D. He has to judge how often he should water the orange trees.

80.According to the passage, the computer technology can _____.

A. get rid of the need for frost protection

B. help the farmer get a better harvest

C. tell the farmer why outdoor temperature changes

D. prevent the temperature from dropping to the freezing point

D.

Have you ever been in a meeting while someone was making a speech and realized suddenly that your mind was a million miles away? You probably felt sorry and made up your mind to pay attention and never have daydreaming again. Most of us, from earliest school days, have been told that daydreaming is a was making a speech and realized suddenl waste of time.

“On the contrary, ”says L. Giambra, an expert in psychology(心理学), “daydreaming is quite necessary. Without it, the mind couldn’t get done all the thinking it has to do during a normal day... You can’t possibly do all your thinking with a conscious(有意识的) mind. Instead, your unconscious mind is working out problems all the time. Daydreaming then may be one way that the unconscious and conscious states of mind have silent dialogues.”

Early experts in psychology paid no attention to the importance of daydreams or even considered them harmful. At one time daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses. They did not have a better understanding of daydreams until the late 1980s. Eric Klinger, a professor of psychology, is the writer of the book Daydreaming. Klinger says, “We know now that daydreaming ing was thought tois one of the main ways that we organize our lives, learn from our experiences, and plan for our futures... Day dreams really are a window on the things we fear and the things we long for in life.”

Daydreams are usually very simple and direct, quite unlike sleep dreams, which may be hard to understand. It’s easier to gain a deep understanding of your life by paying close attention to your daydreams than by trying to examine your sleep dreams carefully. Daydreams help you recognize the difficult situations in your life and find out a possible way of handling(处理) them.

Daydreams cannot be predicted(预料); they move off in unexpected directions which may be creative and full of useful ideas. For many famous artists and scientists, daydreams were and are a main source of creative energy.

So the next time you catch yourself daydreaming, don’t stop. Just pay attention to your dream. It may be more important than you think.

81. Daydreaming used to be considered _____.

A. very simple and direct

B. unimportant or even harmful

C. a necessary part of thinking

D. the result of an unconscious mind

82. In what way are daydreams different from sleep dreams?

A. Daydreams are easier for us to understand.

B. Daydreams are not so easy for us to control and direct.

C. Daydreams help us to handle more difficult situations.

D. Daydreams help to develop an unconscious mind.

83. Professor Eric Klinger believes that _____.

A. we may study our experiences just through our daydreams

B. daydreaming is one of the important ways that we recognize our lives

C. we should be able to tell our futures by having daydreams

D. our fears and longings in life are shown in our daydreams

84. The writer of the article thinks that _____.

A. Professor Eric Klinger has a better idea than L. Giambra

B. daydreaming with an unconscious mind will do good to health

C. daydreaming is more helpful than sleep dreams

D. many artists and scientists are famous because they have daydreams

85. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?

A. Daydreaming was once regarded as a cause of some mental illnesses.

B. Scientists believe that we can know daydreams before having them.

C. Experts began to have a better understanding of daydreams in the late 1980s.

D. Many well-known artists gained energy of creation from daydreams.

第II卷(35分)

六、下面有并列的两组限选题(I组和II组),考生任选一组。如两组都做,只记录I组得分 (本题共10分)

I组 改错

在下列各句的划线部分A、B、C、D中有一个错误,指出这一错误并改正,分别写在句后的括号和空格里。

I组 改错

在下列各句的划线部分A、B、C、D中有一个错误,指出这一错误并改正,分别写在句后的括号和空格里。

I组 改错

在下列各句的划线部分A、B、C、D中有一个错误,指出这一错误并改正,分别写在句后的括号和空格里。

1. Even though Henry has learned Japanese for three years before he came to Japan, it was still

      A         B                      C             difficult for him to express himself  in Japanese. ( ) _____.

             D 


2. Tom stood up, turned towards me, and speaking so softly that I couldn’t hear what he was saying.

           A          B         C          D ( ) _____.

3. When the others were laughing over my joke, she sat there,

            A

silent, as if she had not heard of even a word of my story.

B              C         D      ( ) _____.

4. We are hoping that a concert will be held soon at which the works of Liszt will play.

     A            B         C              D ( ) _____.

5. He knew it was strict against the law, but he still parked his car in front of the city bank.

    A      B                  C        D    ( ) _____.

6. Charlie offered me twenty dollars for my jacket, but it was not worth half that many.

       A             B          C           D ( ) _____.

7. The football team has done well this year. All of their members have trained very hard.

            A   B           C        D        ( ) _____.

8. The doctor talked about his research for an hour, but not a word John understood.

         A           B       C        D       ( ) _____.

9. The crowd gathered at the entrance to the hotel, hoping to be lucky enough to have look at the

   A    B                     C              D

pop singer. ( ) _____.

10.Contrary to common practice, he let his daughter studying at home instead of sending her to a

      A                     B              C       

school neardy.

 D ( ) _____.

II组 情景对话

补全下列对话,要求语句通顺、意思连贯、符合情景。所写的句子必须与所给的标点符号一致,答案写在对话下面的空格里。

Yang: Mr Green, may I introduce you to Miss Tang, our English teacher? Miss Tang,

this is mr Green.

Green: _____1_____?

Tang: How you do? Although this is the first time we have met, ___ You see, we are using the textbook you wrote.

Green: Is that so? I hope _____3_____.

Tang: Oh, yes. We find it not only helpful but also quite interesting.

Green: _____4_____. I hope you don’t mind my coming to your class.

Tang: _____5_____. You are most welcome.

1. _______________________

2. _______________________

3. _______________________

4. _______________________

5. _______________________

七、写作

根据提示的情景用英语写一段100—200个词的通顺恰当的短文。不要根据中文逐字逐句翻译 (本题共25分)

何平在校学习成绩很好。他做完作业后喜欢看电视。他的父亲不允许他看电视,怕何平会因看电视而影响功课。何平却不这么认为……

……

__________________________________     

__________________________________     

 

【1996年高考英语参考答案】1996

一、

1. B 2. A 3. C 4. D 5. B 6. D 7. C 8. B 9. A 10.C

二、

11. B 12. A 13. A 14. C 15. D 16. C 17. A 18. C 19. C 20.A

21. D 22. A 23. A 24. D 25. C 26. C 27. C 28. B 29. D 30.B

三、

31. B 32. A 33. B 34. B 35. C 36. A 37. B 38. C 39. D 40.B

41. C 42. B 43. C 44. D 45. A 46. C 47. D 48. A 49. B 50.C

51. D 52. A 53. A 54. C 55. B

四、

56. B 57. D 58. A 59. A 60.B 61. D 62. A 63. C 64. A 65. C

五、

66. C 67. C 68. B 69. B 70.A 71. D 72. D 73. B 74. C 75. A 76. A

77. C 78. B 79. C 80.B 81. B 82. A 83. D 84. C 85.

B 81. B 六、

I

1. B had learned                      2. A spoke

3. C heard                            4. D will be played

5. B strictly                         6. D much

7. C its                              8. D did John understand

9. D a look                           10.B study

II

1. How do you do

2. We have known your name for a long time

3. you find it helpful

4. I’m glad to hear it

5. Of course not/No, not at all